Esiintyjät 06.-07.05.2022


 

Arto Rinne, Kirja Ja Kitara Bessodat Eero Peltonen Hurja Halla Inehmo
Junna Kai Åberg ja kitara Kaiutin Kantele Konsertti Karjalabrihat
Karjalan kielen elvytyshanke Mimmit Pelagean Matka Suõmmkar VÄHEMMISTÖT KOHTAAVAT

 

Yllä olevat  esiintymisjärjestyksessä. Lyhyin kuvauksin.

Pajot Festivaali kipinöi virtaa kesää kohti

Tervetuloa mukaan tekemään kulttuurihistoriaa ja todistamaan ennennäkemätöntä karjalaisen kulttuurin virtaa!


 • Navetessa illat päättää Diskotiekku perjantaina 23:45 alkaen ja lauantaina 22:30 alkaen (etkot perjantaina Pirtissä 20:30 alkaen.

Jo perinteeksi muodostunut karjalainen diskotiekku tanssittaa juhlakansaa Pajot -rahvahan tahtopopurrin elikkäs toivekimaran sävelin.

Diskolistat on Pajot -väen biisitoiveita ja luvassa on tällä kertaa sykähdyttävää musiikkia ristiin rastiin aina Lapista Karjalaan ja Baltiasta Euroopan sydänmaille saakka.


 • Pajopirtissä perjantaina 06.05. klo 17:30

Runonlaulun myyttiset taustat – Eero Peltonen

Runonlaulaja, perinnekouluttaja Eero Peltonen laulaa karjalais-suomalaisia kansanrunoja ja kertoo niiden taustalla olevasta mytologiasta ja maailmankuvasta..

Konsertissa matkaamme ikiaikaan kansanrunot, myytit ja tarinat oppainamme. Kuulemme laulettua runoutta, jossa esivanhempien maailmankuva, mytologia, elämäntapa, sanamagia ja symbolikieli elää ja antaa väkeä ja voimaa. Osaan lauluista myös yleisö pääsee mukaan.

Eero Peltonen on runonlaulaja ja perinnekouluttaja. Hän on tutkinut, opettanut ja elävöittänyt kansanperinnettä yli 20 vuoden ajan niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Eero on erikoistunut runo- ja kansanlaulun ja kurkkulaulun esittämiseen ja opettamiseen. Hän saattelee kuulijat ikiaikaisten perinteiden ja myyttien syntysijoille laulun, tarinan ja sanan mahdilla.

 ◆ Eero Peltonen ◆ 

 • Pajopirtissä perjantaina 06.05. klo 18:45

Pelagean Matka

Pelagean matka -esitys koostuu Mihail ja Pelagia Vornasen elinajan runonlauluista. Runot ovat Pelagean ja Mihailin perheen, suvun ja kylän piiristä tuttuja ja liittyvät myös tiedossa olevaan elinpiiriin. Lisäksi runoja kehystetään Pelagean ja Mihailin vaiheiden tarinalla sekä kuullaan oma tekstittämäni runo ja äänellä itku. Tarina alkaa Suojärveltä ja Korpiselän Vieksingistä ja päättyy Sukevan Kalliosuolle.

Sävelmät liikkuvat vanhoissa runosävelmissä ja niiden vaikutteissa, runoista nousevien impulssien varassa sekä osin itse luoden, kuitenkin perinteen sävelmaastoissa. Mukaan liittyy toisinaan sopivalta tuntuvia mausteita ja improa, kuitenkin runon henkeä kuunnellen.

 ◆ Lea Taljakka ◆ 

 • Navetassa perjantaina 06.05. klo 20:00

.

Kantele Konsertti -Rajasta piäličči matkuaja kanteleh – Ylirajainen kantele

Kantele on monen kansan soitin. Konsertti vie matkalle niin Karjalaan ja Kiovaan kuin Siperiaan ja Saarijärvelle. Timo Väänäsen, Hanna Ryynäsen ja Rauno Niemisen käsissä soi Niemisen vastikään verstaallaan rakentamia soittimia, joista uusimpien esikuvat juontavat vuosisatojen taa. Konsertissa esiintyy myös kantele- ja guslitaiteilija Olga Shishkina, joka tunnetaan musiikin genrerajoja rikkovasta tyylistään ja sähkökanteleen soitostaan. Konsertin rahoittaja on Karelia CBC ja konsertti on osa Kantele-Go! projektia.

Esiintyjät: Olga Shishkina, Timo Väänänen, Hanna Ryynänen ja Rauno Nieminen

Rahoittaja on Karelia CBC. Konsertti on osa Kantele-Go!projektia

◆ Kantele-Go! ◆

 • Navetassa perjantaina 06.05. klo 21:45

Kaiutin – A cappella yhtye

Lauluyhtye Kaiutin on kahdeksanhenkinen a cappella -lauluyhtye, jonka ohjelmistoon kuuluu monenlaista musiikkia kansanlauluista Michael Jacksoniin.


 • Navetassa perjantaina 06.05. klo 22:45

Junna

JUNNA SOITTAA SYNTHWAVE – VAIKUTTEISTAELEKTROFOLKKIA Anna Haaraojan ja Juha Seppäsen duo luo kansanmusiikkia tyylillä.

Konemusiikin ja vanhojen pelimannisävelmien kohdatessa on ilmassa sähköä. Viululla, kemençellä ja syntikoilla Junna maalaa suomalaisen perinnemaiseman turkoosiin ja violettiin.

◆ Junna ◆

 • Pajopirtissä lauantaina 07.05. klo 12:00

BESSODAT – KARJALAISEN TANSSIN JA LAULUN TYÖPAJA

Minna Karttunen ja Jyrki Haapala

Karjalaisen kansanperinteen parissa työskentelevät kansanlaulaja Minna Karttunen sekä tanssija Jyrki Haapala ohjaavat kaikille soveltuvan rentotunnelmaisen työpajan jossa tutustutaan karjalaisen kansantanssin tyyliin ja perusaskeleisiin sekä opetellaan muutamia karjalaisia lauluja.

◆ Bessodat ◆

 • Pajopirtissä lauantaina 07.05. klo 13:00

Hetki karjalaista romanikulttuuria kitaralla säestäen

Väläys! Karjalaista romanimusiikkikulttuuria

Muusikko ja dosentti Kai Åberg on tehnyt tutkimustyötä itäsuomalaisten romanien parissa vuodesta 1994. Hän on kirjoittanut kymmeniä kirjoja ja artikkeleita, luennoinut sekä esiintynyt eri romanikokoonpanoissa eri puolilla maailmaa.

Karjalaisuuden ja romaniuden yhteiselo – on harvoin esille nostettu aihe, vaikka arkielämässä nämä ovat kohdanneet aina. Musiikin ja keskustelun keinoin Åberg tuo esille, kuinka karjalaisen musiikin vuorovaikutus, myös romaneihin nähden, elää dialogisessa suhteessa -eivät romanit ole yksin omaksuneet kulttuurisia vaikutteita karjalaisuudesta, vaan myös antaneet oman erityisen leimansa tälle.

Vaikka Karjalan romaneiden lauluissa – ns. Kaalen laulut – on lyriikan osalta runsaasti yhtymäkohtia paikalliseen (karjalaiseen) kansanlauluperinteeseen, erityisleimansa lauluille antaa ennen muuta esitystapa. Parlando-rubatomainen säestyksetön laulanta luo oman miniatyyrinsä romaniväestön arjesta eri yhteyksineen. Myös romanikielen käyttö lauluissa – vaikka se onkin vähentynyt – rakentaa etnistä kuvaa karjalaisuuden(kin) marginaaliin jäänestä vähemmistöstä arvoineen ja normeineen.

◆ Kai Åberg ja kitara ◆

 • Navetassa lauantaina 07.05. klo 14:00

Mimmit -lastenkonsertti

Odotamme tietoja vielä…


 • Pajopirtissä lauantaina 07.05. klo 14:45

“Karjalaan kaikonneita” – Arto Rinne

Elämä valtioiden välisillä rajoilla on erityistä, mutta perin yllätyksetöntä, eikä niin mielenkiintoista.

Raja idän ja lännen välillä on täynnä mystiikkaa, salaliittoteorioita, täynnä salaisia ja uskomattomia asioita. Tupia täyteen vetänyt Arto Rinteen musiikillinen -kirjallisuuskonsertti on tuota mystiikkaa avaava noin 90-vuoden mittainen sukutarina, eletystä elämästä, idässä ja lännessä.

Laulan, puhun ja näytän valokuvia -kerron sukuni tarinaa.
Karjalaan kaikonneita on Juminkeko-säätiön julkaisema, Arto Rinteen kirjoittama ja koostama esikoisteos, joka näki päivänvalon elokuussa 2021. Konsertissa Arto kertoo kuvin, sanoin ja lauluin sukunsa tarinaa, hänen Kymenlaaksolaisten isovanhempiensa elämästä Suomessa ja Neuvostoliitossa 1900- luvulta 1990-luvulle asti.

 

◆ Arto Rinne ◆

 • Pajopirtissä lauantaina 07.05. klo 16:00

KARJALANKIELINEN KAVERI

Karjalan kielen elvytyshanke

Videosarjan esittelytuokio Pajot-festivaalilla lauantaina 7.5. klo 16-17. Mukana ohjaaja Mirja Metsola sekä esiintyjät Olga Karlova, Timoi Munne ja Pekka Suutari.

Keskustelua aiheesta: Mistä minulle karjalankielinen kaveri?

 

◆ KARJALANKIELINEN KAVERI ◆

 • Pajopirtissä lauantaina 07.05. klo 17:00

VÄHEMMISTÖT KOHTAAVAT

Karjalaiset ja kolttasaamelaiset keskustelevat


 • Pajopirtissä lauantaina 07.05. klo 17:30

Inehmo

Vuonna 2003 perustettu Inehmo on kansanlauluyhtye, joka esittää kalevalamittaista lyriikkaa sovitettuna perinteisiin laulusävelmiin Suomesta ja sukukansoilta. Runolaulussa heijastuu suomalais-ugrilaisen ihmisen – inehmon – sielunmaisema, jossa luonto ja esi-isät ovat tärkeitä, ja joissa kukoistavat myös kekseliäisyys , luovuus ja huumori . Lauluissa lasketaan lehmät laitumelle, kerrotaan eläimistä ja kaloista, rakkaudesta ja ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista myös kalevalamittaisin uusiosäkein.

Ohjelmistossa on myös muutamia karjalankielisiä lauluja.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut työskentelyä.

 

◆ Inehmo ◆

Lauantai-illan konsertin aloittaa Pajot -festivaalin luottopelimannit KarjalaBrihat.

 • Navetassa lauantaina 07.05. klo 19:00

KARJALABRIHAT

KarjalaBrihat on Pentti Mäkkelin ja Heikki Kuikan hiljattain perustama duo, joka musisoi karjalan kielellä. Duossa Pentti Mäkkeli laulaa ja Heikki Kuikka soittaa kitaraa sekä laulaa taustalaulajana. Musiikkiharrastus on ollut heille molemmille keskeinen elämäntapa jo lapsuudesta alkaen. KarjalaBrihat on esiintynyt erilaisissa karjalaisten tapahtumissa ympäri Pohjois-Karjalaa.

Kiinnostus karjalan kieleen ja rakkaus musiikkiin yhdistää molempia. Pentti Mäkkelin vanhemmat olivat kotoisin luovutetun Karjalan alueelta Suojärveltä, joten hänelle kieli tuli tutuksi jo lapsuudesta. Myös Heikki Kuikalla on karjalaiset juuret.

 

◆ KarjalaBrihat ◆

 • Navetassa lauantaina 07.05. klo 20:00

Suõmmkar

Odotamme tietoja…

◆ Suõmmkar ◆

 • Navetassa lauantaina 07.05. klo 21:15

HURJA HALLA

Odotamme tietoja…

◆ Hurja Halla ◆

xxxx