Pajot –  Karjalaiset Musiikkipäivät Kontiolahdella saa vieraita Tampereelta, Petroskoista, Soutjärveltä ja Tanskasta.

Karjalaisten Musiikkipäivien aikana Kontiolahdella on taas mahdollisuus nauttia pala karjalaista kulttuuria monipuolisen koko perheelle suunnatun ohjelman lomassa. Karjalaisen folkmusiikin eturivin artistien lauantain pääkonsertin lisäksi ”navetassa” soi jo perjantaina, kun Pajoissa kuullaan ”Urai matkuniekku” (hauska matkamies) -konsertin verran karjalaisen edesmenneen lauluntekijän Hannu Brelon musiikkia  ja väliajan jälkeen Nurmeksesta lähtöisin olevan Tanskan Etnogaalassa vuoden 2016 laulaja-lauluntekijänä palkitun Mirja Klippelin ”Mirja Klippel ja kaksi kitaraa” -konsertti.
Lauantain Pajot-markkinoiden pääsymaksuton monipuolinen ohjelma toivottaa seutukunnan ihmiset tervetulleiksi viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa, eli tapahtuman yksinkertainen tarkoitus on tuoda ihmisiä yhteen. Alueella voit hypätä avantoon suoraan saunasta, tehdä ostoksia Pajot-markkinoilla, nauttia Pajot-ravintolan parillagrillin herkuista ja vaikkapa lasillisesta viiniä, osallistua pitkänä nauhana alueella kiertelevään karjalaiseen ruhatanssiin. Lapsia viihdyttävät pomppulinnat sekä seikkailija Fogg ja ihmeellinen norsuorkesteri, tämä kaikki ja kaikkea muuta – juuri silloin kun kevät kesälle kättä jo lyö toukokuisen auringon lämmittäessä 500-vuotista kulttuurimaisemaa. Unohtaa ei tietenkään sovi pitkin päivää kuultavia laulu-, kansantanssi- ja musiikkiesityksiä.

Tätä tehdään yhdessä. Tapahtuma-alueen oheistoiminnot koostuvat kokonaisuudessaan Kontiolahdelta ja koko Joensuun seutukunnalta mukaan tulevien yhdistysten ja muiden yhteistyötahojen tuottamista toiminnoista.

Kansankulttuuri, suomalais-ugrilaisuus, karjalan kieli ja muut vähemmistökielet, kulttuuri- ja perinnemaiseman säilyttäminen, rajan yli käytävä kulttuurivaihto, kulttuurien välinen vuoropuhelu, kylä- ja maaseutumatkailu, kansanmusiikin harrastajien ja opiskelijoiden kevään avaustapahtuma, yhdistysten yhdessä järjestämät markkinat ja tietysti Pajot – Karelia folk Pääkonsertti. Tätä kaikkea ja paljon muuta on Pajot – Karjalaiset Musiikkipäivät.