Tällä kertaa Pajot pidetään sygyzyllä.

Keväältä peruuntunut Pajot sai vuokraisännältään Kontiolahti-Seuralta kutsun tulla vieraaksi Kekrijuhliinsa. Kutsu otettiin ilolla vastaan ja Pajot siirtyi kevään valosta sygyzyn pimeyteen,
nyt ollaan uuden edessä kun lokakuun valoisa aika on todella lyhyt.
Muuten sään suhteen ei voi eikä saa olla huolissaan koska sää on pukeutumiskysymys.
Aikaisin laskeutuva hämärä ja pimeys antavat toisaalta uusia mahdollisuuksia.
Tuli ja valo luovat sygyzyn pimeyteen elämyksellisyyttä.

Karelia Folk ry kumppaneineen on onnistunut kehittelemään ehkä Suomen ainoasta karjalan kieltä suosivasta, leppoisasta Pajot – festivaalista karjalataustaisia yhteen kokoavan laajalti kiinnostavan ja arvostetun kesän avaustapahtuman. Tästä osoituksena ympäri suomea tapahtumaan keväällä 2019 saapuneet noin 700 ihmistä .

Tapahtuman keskiössä on Kontiolahden Kotiseutukeskuksen arvokas ja kaunis kulttuurimaisema perinnepihapiirineen -ja rakennuksineen aivan kuntakeskuksemme kainalossa, sekä karjalainen, karjalankielinen ja itäinen kansanmusiikki sekä nykyfolk. Pajoissa kuullaan aina, karjalankielistä laulantaa ja vakavaakin puhetta.

Tänä vuonna Pajoamisen aloittaa avajaisisa 2.10. esiintyvä Ilomantsin Mieslaulajat.
Pajojen perinteeseen kuuluu että avajaiset ikään kuin päättyvät kahvitteluun ja Karjala-aiheiseen pääosin karjalaksi puhuttuun paneelikeskusteluun. Tänä vuonna aiheena on
”Karjalankieli ja Nuoret” Esitelmöimään saapuu filosofian maisteri ja Karjalazet Nuoret Suomes  -järjestön paginanvedäi Tuomo Kondie . Tilaisuuden isäntänä on Pekka Suutari. 

Esiintyjät sygyzyn Pajot-konsertteihin ovat kiinnitetyt.

Mielenkiintoisimmat esiintyvät kokoonpanot ovat duo Wimme & Rinne , uusi ja uniikki karjalan kielinen Loimolan Voima , karjalan kielellä pajova Kristina Olanto & Lekkujad sekä Pääkaupunkiseudulta saapuva Okra playground . Kiintoisia musiikkimaailmoja on toki muiltakin luvassa. Perjantain Algu-Pajot lämmitelyssä nähdään lisäksi Joensuun klubeista tuttu Tricolor & bänd Ja Etnomusiikkia luupperillaan maustava ja muotoileva Alieu Kamara. Mielenkiintoista on myös nähdä kuinka kansantanssi yhtye Motoran taustabändi Rälläkkä selviytyy festarin päättävästä Piä-Pajot osuudestaan.

Pajoissa kuullaan kaikkiaan noin neljäätoista kokoonpanoa kolmessa eri konsertissa joista lauantain Tupa-Pajot on pääsymaksuton.

LAUANTAI ON NYT PIHA -JA PELTOPÄIVÄ

Kutsumme perinteiseen tapaan paikallisia yhdistyksiä ja muita toimijia mukaan suunnittelemaan ja tuottamaan Piha -ja Peltopäivään oheistoimintoja. Tässä vaiheessa emme vielä tiedä kaikkea mitä mukaan kutsutut lauantaipäivään tuovat mutta ainakin työnäytöksiä kuten tervan polttoa, pärehöyläystä, polkusorvausta ja tuohitöitä nähdään ja tottakai pihalle kutsutaan markkinahenkeä tuovia torimyyjiä.

Pellolle suunniteltujen leikkimielisten kilpailujen ja muiden toimintojen tarkoituksena on korostaa pellon merkitystä ja tärkeyttä itsenäiselle suomelle ja sen ympärillä edelleen asuville ihmisille. Pelto on tärkeä osa elinympäristöä.

Kyly eli karjalainen sauna lämmin -ja kylmävesi altaineen palvelee Pajot-vieraita tuttuun tapaan lauantai-iltapäivän ajan.

Lapsiperheitä viihdyttävät Sirkus Supiainen, Jantteri-Poni-ajelut sekä Kotiksen Kekripukin-satupolku ja muut kekri-aiheiset satuhetket, taitaapa keppariratakin olla suunnitteilla.

Pajot-ravintolan juomapuolesta vastaa viimevuotiseen tapaan Kolin Ryynästä menestyksekkäästi luotsannut Ranskalais-Venäläinen pariskunta ja Kolin Panimo. Perjantai -ja lauantai-illan Ruoan taiteilee ja makuelämyksistä vastaa, kuten vuosi sitten, Karjalainen Katukeittiö – Food & Beverage Company Tohmajärveltä. Lauantaina Kontiolahti-Seuralta saa perinteistä kekriruokaa lammaskaalipaistia.

Tapahtuman isäntä Karelia Folk ry on Kontiolahdella Joensuun seutukunnalliseksi toimijaksi kesällä 2017 perustettu kulttuuri yhdistys. Yhdistykseen voi liittyä jäseneksi vaikkapa täyttämällä jäsenhakemuskaavake sivulla www.kareliafolk.yhdistysavain.fi sovelluksessa.

Jäseneksemme liityttyessä kannatuksesi konkretisoituu voimavaraksemme rahoittajien suuntan.
Peukutuskin on kiva sivun ylläpitäjille mutta rahoitajille sillä ei juuri tunnu olevan merkitystä.

Tulgua terveh kai karjalazet vellet da sizäret yhes pruaznoimah, plaššimäh, pajattamah da jaguamah perindehii.