Pajot-viikonlopun esiintyjät:

Anne-Mari Kivimäki & Palomylly

Anne-Mari Kivimäki on matkannut viime vuodet karjalaisen tarinankertojan, haitarinsoittajan Ilja Kotikallion jalanjäljillä, penkonut arkistoja ja sukeltanut taiteellisen tutkimuksen myötä Suistamoon. Karjalan tanssimaat, laulut, kuoppaiset tiet ja tarinat ovat koukuttaneet ja inspiroineet uuden karjalaisen musiikin tekemiseen.

Palomylly-yhtyeen konsertissa kuullaan Kivimäen haitari-trancea, sota-ajan suosikkisävelmiä sekä karjalan kielistä arkistomateriaalia.

Anne-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä -albumi valittiin vuoden 2015 kansanmusiikkilevyksi ja hänet palkittiin vuoden 2017 Etno-gaalassa vuoden artistiksi.

 • Anne-Mari Kivimäki Notka-haitari, laulu
 • Ville Rauhala kontrabasso, laulu
 • Piia Kleemola viulu, jouhikko, laulu
 • Jari-Jukka Nippala ääniteknikko

http://www.annemarikivimaki.fi/

 

 

Noid-yhtye Petroskoista

Petroskoista kotoisin oleva Noid perustettiin vuonna 2007 multi-instrumentalisti vepsäläisen Vladimir Solovjovin aloitteesta. Yhtye esittää elektronista etnomusiikkia, joka pohjautuu vepsäläiseen kansanperinteeseen. Yhtye muokkaa autenttisista vepsäläisistä lauluista nykykansanmusiikkia. Noid on julkaissut Kukirikku-nimisen cd:n vuonna 2010. Viime vuonna yhtye oli ehdokkaana Russian World Music Awardsissa etnisen musiikin kategoriassa. Noid on vieraillut Suomessa useasti aiemminkin. Joensuun Karjalaisilla Laulujuhlilla se esiintyi vuonna 2014.

 • Vladimir Solovjov – haitari, koneet
 • Aleksandr Shashin – basso
 • Alina Kartynen – laulu

 

 

Mari Matveinen

Mari Matveinen on joensuulainen laulaja, joka on opiskellut ja esittänyt musiikkia monipuolisesti. Laulaessaan hän yhdistääkin niin kansanlauluperinteen kuin iskelmän ja klassisen laulun piirteitä. Hänen instrumenttejaan ovat laulun lisäksi 5-kielinen kannel ja sello. Mari Matveisen ominta alaa ovat suomalaiset kansanlaulut, eri puolilla rajantakaista Karjalaa lauletut laulut ja laulelmat sekä Karjalasta kertovat laulut. Erityisen hyvin Matveisen selkeä ja kirkas ääni sopiikin tulkitsemaan lauluja, jotka kertovat karjalaisen kansan syvimmistä tunnoista ja kaipuusta menetettyyn Karjalaan.

Pajot-festareilla kuullaan esitys, jossa laulut yhdistyvät tarinalliseksi, valokuvien elävöittämäksi kokonaisuudeksi. 5-kielinen kannel luo esityksestä pelkistetyn, antaen samalla selkeän tilan laululle.

 

 

Kuisma Lipponen

Värtsilän Kaustajärveltä kotosin oleva Kuisma Lipponen on monipuolinen sekä vakavan että humoristisen haitarimusiikin taitaja. Hän on tanssittanut yleisöjä siellä ja täällä, soittanut haikeita slaavilaisia säveliä, rutuuttanut rillumareita Pakafolk 2011 -yhtyeessä ja tunnelmoinut Kihauksen yönuotioilla.

Pajoissa hän soittaa karjalaista ja venäläistä haitarimusiikkia. Muutaman rallin hän esittää tapahtuman tuottajan Timoi Munnen kanssa.

 

 

Tellu Turkka

Tellu Turkka on tehnyt pitkän ja monipolvisen uran kansanmusiikin maailmasta ponnistaen ja raja-aitoja kaataen. Muusikkona hänet tunnetaan Hedningarna, Luna Nova, Suden aika, Maitolaiturin tytöt ja Ruumiinmullat -yhtyeistä. Kuoromusiikin säveltäjänä Turkka omaa oman tunnistettavan soinnin ja tyylin. Kuoronjohtajana hän luotsaa Sisaruet-kuoroaan luoden moniaistillisia esityksiä perinteisestä kuoromuodostelmasta irroten ja eri taiteen lajeja yhdistellen.

Laulajana ja lauluntekijänä vähemmän soolona esiintynyt Turkka aikoo nyt korjata tuon puutteen ja satsaa pieneen ja intiimiin suurten produktioiden lomassa. Hän on säveltänyt viime vuosina sekä omia runolaulumittaisia tekstejä että vahvojen suomalaisten naisrunoilijoiden tekstejä, kuten Saima Harmajaa ja L. Onervaa. Mukana on myös pitkän yhteistyön hedelmiä toimittaja / vapaa kirjoittaja Johanna Westersundin kanssa. Turkka (ent. Virkkala, omaa sukua Paulasto) asuu nykyään Kontiolahdella.

 

 

Kurniekku

Karjalasta kajahtaa taidolla ja tunteella!

Kurniekun pohjan muodostaa aviopari Lasse Eronen ja Johanna Koukkunen. Tällä kertaa heitä täydentävät ammattikansanmuusikot Mammu Koskelo ja Jukka Kyllönen.

Lasse Erosen haitari, Mammu Koskelon kantele sekä Jukka Kyllösen kitara ja lyömäsoittimet kutovat moniulotteisen ja värikkään pohjan Johanna Koukkusen vahvalle karjalankieliselle laululle. Luvassa on sekä kauniita ja haikeita säveliä että railakasta ja iloista karjalaista meininkiä!

 

 

Hoi Polloi

Eletään aikoja, jolloin ahneus nähdään hyveenä ja tavallisen rahvaan henki mitataan penneissä ja kopeekoissa. Terävimmät kyynärpäät ja häikäilemättömimmät mielet tekevät tämän päivän voittajan ja voittajat kirjoittavat historian.

Hoi Polloi edustaa sitä enemmistöä, joka talloutuu itsensä korottaneen ylimystön jalkoihin ja unohtuu ajan pyörteisiin. Eliitti näkee heidät rupusakkina huolimatta siitä, että vain tuon pohjasakan päällä seisominen saa heidät tuntemaan itsensä ylhäisiksi.

Kaikesta 1984 lähtien kuunneltavissa olevasta musiikista inspiroitunut kvartetti esittää kansanmusiikkia. Lokeroinnin ystäville Hoi Polloin musiikkia voisi kuvailla perinnemusiikista vaikuttuneeksi folk-rockiksi.

 • Joonas Ojajärvi – sähköbasso, laulu
 • Maija Holopainen – jouhikko, viulu, laulu
 • Janne Ojajärvi – pitkähuilut, munniharppu, huuliharppu, laulu
 • Juska Ojajärvi – haitari, laulu

 

 

Mirja Klippel ja kaksi kitaraa

Nurmeksesta lähtöisin oleva laulaja-lauluntekijä laulaa rakkaudesta ja kaipauksesta, kummankin isoisän taistelusta eri isänmaan puolesta, metsistä, järvistä ja eläimistä. Hän laulaa kulkurielämästä ja lähimmäisenrakkaudesta – siitä, mitä on olla kuulumatta mihinkään. Hänen sanoituksensa ovat helminauha intensiivisiä, pidäteltyjä tunteita, jotka räjähtävät, kun Klippelin syvä, kaipaava ääni ja klassinen kitara kohtavat Jønssonin falsetin ja vapaasti maalailevan sähkökitaran.

www.mirjaklippel.com/biography/

 

 

Vepsän kansankuoro

Vepsän kansankuoro laulaa moniäänisiä, herkkiä lyyrisiä ja kieltä ymmärtävälle jopa liikuttavia lauluja, jotka ylistävät karjalaisen luonnon kauneutta. Jotkut lauluista ovat kovaäänisiä, huudoin vahvistettuja juoma- ja pilalauluja, joista jotkut ovat venäläistä alkuperää. Joukkoon mahtuu myös leikkisää laulamista ja monipuolisia koreografioita.

Kuoro on osallistunut lukuisiin katselmuksiin ja kansaivälisiin kansanmusiikkijuhliin Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Puolassa, Virossa, Komin tasavallassa, Mari-El-nimisessä tasavallassa, Moskovassa, Arkangelissa, Venäjän muissa kaupungeissa.

Vaatimattomuudella ja välittömyydellä ihmisiä hurmaava kuoro on esiintynyt väsymättä jo yli kuusikymmentä vuotta tehden tunnetuksi pienen vepsäläiskansan kansallista musiikkikultuuria ja perinteitä. Kuoro säestää itseään tapauskohtaisesti luonnonmateriaaleista tehdyillä soittimilla, kuten huiluilla, pilleillä, lyömäsoittimin, haitarilla, kitaralla ja balalaikalla.

 

 

Urai matkuniekku – Hannu Brelon musiikin konsertti

Hannu Brelo (1953-2012) oli juukalainen laulaja ja lauluntekijä. Hänen vanhempansa olivat kotoisin Suojärven Hyrsylänmutkasta, Hautavaaran kylästä. Hannu kantoi verenperintöään kunnialla ja teki merkittävän karjalaisen ja karjalankielisen muusikon uran.

Toisin kuin monet muut karjalankielisiä lauluja esittävät tahot, Brelo ei tyytynyt vain perinteisten laulujen toistamiseen. Hän sävelsi ja sanoitti itse koko joukon myös omia lauluja. Brelo julkaisi viisi cd-albumia ja oli yhdessä haitaristi Mika Tarkkosen kanssa tuttu näky Karjala-henkisissä tapahtumissa.

Urai matkuniekku (Hupsu matkamies) -konsertissa muistellaan Hannun elämäntyötä ja lauletaan hänen musiikkiaan. Laulajina ovat Taru-Tuija Hyykky, Timoi Munne ja Pentti Mäkkeli. Illan säestäjänä on itseoikeutetusti haitaritaiteilija Mika Tarkkonen.